Deze e-mail online lezen

 

BFT Birma spoorweg in 2020 op komst

Stap in de voetsporen van de krijgsgevangenen van de Birma-Siam spoorweg

10-daagse Aziatische Battle Field Tour (BFT)
Het Regiment Genietroepen organiseert voor het eerst een 10-daagse Aziatische Battle Field tour (BFT) waarin het verhaal van de krijgsgevangenen in de jungle van Birma-Siam vertelt gaat worden.
Hiermee geven wij als regiment in het themajaar ‘75 jaar vrijheid’ extra aandacht aan onze ‘onbekende’ vaderlandse geschiedenis in Zuid-Oost Azië waar vele Nederlanders, geallieerden POW’s en Romusha’s (Aziatische dwangarbeiders) onder Japanse dwang en in barre leef- en werkomgeving de Birma spoorweg moesten aanleggen. De Birma spoorweg bevatte vele technische uitdagingen en huzarenstukjes en moest versneld opgeleverd worden. Wist u bijvoorbeeld al dat de Japanse Genie deze spoorbaan in de jaren ’30 al tot in detail uitgewerkt had?

Uitdagingen door de jungle
Hierbij de unieke kans om volgend jaar in hun voetsporen te treden met een heuse BFT Birma spoorweg. Beleef van onze wapenbroeders-van-toen de ontberingen, technische en militaire uitdagingen door de jungle heen.
De tour start vanaf het beginpunt Ban Pong in Thailand tot aan de Drie Pagoden Pas aan de grens van Myanmar (Burma).

Militairen en partners welkom
Alle actief dienende en postactieve militairen én partners kunnen deelnemen aan deze BFT. U krijgt een bijzondere begeleiding op militaire, technische en culturele aspecten. Ook bezoekt u verschillende erevelden waar kleine ceremonies op geniewaardige wijze zullen plaatsvinden. Er zullen TBRC (Thailand-Burma Railway Centre)-archieven van vaders, opa’s, ooms en neven opengaan die deze hel hebben meegemaakt en lange tochten te voet hebben gemaakt. U zult letterlijk in hùn voetsporen stappen omdat recente bewerkte archieven opengaan die tot op heden voor anderen gesloten bleven.
Ook militairen van andere regimenten én partners zijn van harte welkom om deel te nemen.

Planning en details
De 10-daagse BFT is gepland in de droge periode in november 2020 of in maart 2021 (ligt aan aantal inschrijvingen).

Bij belangstelling wordt u verzocht vóór 1 maart 2020 op de website in te schrijven. De reis wordt dan definitief georganiseerd bij voldoende belangstelling (meer dan 25 deelnemers) en de exacte data in de genoemde periodes vastgesteld in overleg met het TBRC.
De totale kosten per persoon worden geschat op euro 2000,-, excl. extra kosten.

Klik op deze link voor meer informatie en het reisprogramma. En ook over de wijze van inschrijven en voorwaarden.

U gaat tijdens deze tocht echt de jungle in, voor rolstoelgebruikers is deze reis dan ook minder geschikt. 

1e Aziatische BFT
Het is voor het eerst dat vanuit het regiment Genietroepen een Aziatische BFT wordt georganiseerd. Het programma staat onder begeleiding van Rod Beattie, de curator van het Thailand-Burma Railway Centre. Vanuit het regiment Genietroepen zal de Lkol der genie b.d. Eric Sinninghe de begeleiding verzorgen. Eric heeft met steun van het TBRC het verhaal van zijn vader achterhaald en als vrijwilliger bij het TBRC gewerkt. Het TBRC en hij willen u ook graag in staat stellen om de zelden vertelde verhalen van de POW’s zoveel mogelijk te achterhalen.

Birma spoorweg op TV
National Geographic besteedt a.s. zaterdag (14-12-2019) om 21:00 uur aandacht aan "JAPAN'S DEATH RAILWAY" in een aflevering van NAZI MEGASTRUCTURES.

Het Regiment Genietroepen stimuleert de deelname aan deze herinneringsreis en zal daarvoor bijdragen in de ceremoniekosten en geniewaardige momenten.

Inschrijven
Schrijf u snel in omdat er beperkt aantal plaatsen zijn. En tell-a-friend die deze bijzondere oosterse BFT écht moet beleven.

 

Kolonel Burg W. Valk
Regimentscommandant Genietroepen